Historien om Customwood
2020 - Pandemin har precis brutit ut och jag, Andreas, började mixtra i min lilla miniverkstad hemma på ca 5kvm. Jag lekte mig fram och skapade mina första underlägg med motivet UTBY. Jag tänkte att "det hade varit kul att ha hemma på bordet i Utby", men mest ville jag nog imponera på min fru :)

När min fru sa "De där kan du säkert sälja till andra i Utby", så testade jag det via en lokal Facebook-grupp. Responsen var enorm, och folk började fråga efter andra motiv än just Utby, och andra storlekar på underläggen. Jag fick snabbt mycket att göra, och jag kände att jag var något på spåren.

På hösten, sa jag upp mig från mitt andra jobb och satsade helt ut på att skapa ett företag som skulle sälja underläggen i hela Sverige, och Customwood föddes!

Då julen stod för dörren så fick jag snabbt mycket att göra, och jag hittade då den fina lokalen jag är i nu, i gamla Pellerins margarinfabrik i Göteborg. 

Jag märkte snabbt att det blev för mycket för mig själv att göra, så jag anställde Ibrahim på vinst och förlust. 

Det kändes extra bra då Ibrahim var ny i Sverige efter att ha flytt från kriget i Syrien. Så han fick första riktiga jobb i Sverige, och jag fick välbehövlig hjälp. Vi kunde öva på svenska och lärde oss av varandras kulturer, och han blev snabbt en del av vår familj. 

2021 - Efter att jag fick hjälp av Ibbe så kunde jag också lägga lite tid på att utveckla nya produkter, och då föddes lamporna. Responsen från kunderna var stark, och utbudet växte efter att kunderna efterfrågade nya modeller, storlekar och färger. 

2022 - Vi växer så det knakar tack vare våra grymma kunder - flera nya lampor skapas och vi springer runt som yra höns för att hänga med. Ytterligare en stjärna anställs, Dmitrij. Jag blir inbjuden till Musikhjälpen på SVT där vi får ihop totalt 50 000kr till deras insamling.

2023 - Vi behöver mer hjälp så den härlige Klas äntrar verkstaden. Tyvärr så måste Ibrahim resa hem till Syrien för att stötta upp sin familj, vi hoppas snart träffa honom igen.

Vi fortsätter att växa, så behovet av fler goa medarbetare är så högt att vi väljer att välkomna både Elin och Håkan. Nu är vi 5 i teamet.

Under 2023 så gör vi massa roliga projekt, och vårt lilla företag växer sig ännu starkare. Vi öppnar upp ett showroom med massor av lampor i det coola nyöppnade FORUM. Det är som en designmarknad med både nya och gamla designföremål. 30 aktörer inom design, vintage, konst och mode under samma tak, men öppet alla helger året runt i Gamlestans fabriker.

www.forum-goteborg.se

Vi säljer lampor till allt från Ishotellet i Jukkasjärvi och World of Volvo till coola restauranger och filminspelningar. Men framförallt till massa vackra hem runt om i landet. Ordet sprider sig och vi får både Göteborgs Posten och Göteborg Direkt på besök. Jag nyper mig i armen var och varannan dag, samtidigt som nya utmaningar dyker upp i takt med att vi växer.


2024: Resan tillsammans med er fortsätter!

/ Andreas